Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 24. 14:44, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Enyhe romlást mutat novemberre a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó. A reálgazdaság teljesítményét mérő, tíz összetevőből álló index 0,13 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest novemberre.

A friss GDP-adatok nyomán felülvizsgált szám már nem mutat ugyan recessziót a harmadik negyedévre, mint a korábbi számok alapján, de szeptember–november időszakra már igen. A GYIA revíziója azért eredményezett jelentős változást a korábban becsült értékekhez képest, mert a tényadatok jelentősen átalakultak a mezőgazdaság korábban vártnál is kiemelkedőbb teljesítménye miatt - írja a Világgazdaság. A GYIA összetevőinek fele a növekedés irányába hatott, négy viszont zsugorodott, és ezeknek a súlya összességében nagyobb volt. A javulás felé hatott a csökkenő reálkamat, a növekvő pénzkínálat, illetve a hosszú és a rövid állampapírhozamok különbségének szűkülése. Ezúttal még a tőzsdeindex is segítette a bővülést, és jelentősen csökkent a munkakeresés átlagos időtartama is.

Rontott viszont az összképen a német üzleti hangulat negatív változása, és a legfontosabb összetevő, az ipari termelés és az ágazat belföldi értékesítésének alakulása is. Ezúttal a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya is szűkült, a reálkeresetek pedig változatlan szinten stagnáltak.

Hiába lett a harmadik negyedéves magyar növekedési adat kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, megmaradt a konjunktúraindexek és a tényszámok közötti ellentmondás. Míg ugyanis a statisztikák alapján bővülés mutatható ki, addig a gazdasági szereplők már majdnem olyan pesszimisták, mint a 2008–2009-es recesszió idején. Ugyanez megfigyelhető európai szinten is. A tegnap megjelent európai ipari beszerzésimenedzser-index például két és fél éves mélypontra jutott, 46,4 ponttal. Ugyanakkor a szolgáltató szektor hasonló indexe valamelyest javult, bár ugyancsak a csökkenést jelentő, 50 pont alatti tartományban található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, gdp, recesszió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket