Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 15. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Világszerte 366 millió ember szenved diabéteszben

Világszerte 366 millió ember szenved diabéteszben

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) keddi jelentése szerint a cukorbetegség évről évre egyre több embert érint.

A becslések szerint jelenleg a világon 366 millióan élnek együtt a betegséggel. Ami aggasztó, hogy a halálos áldozatok száma is meredeken emelkedik: jelenleg évente 4,6 millió ember halált okozza a diabétesz.

Az IDF egy héttel az ENSZ csúcstalálkozója előtt adta ki jelentését - ezen a nem fertőző betegségek kerülnek majd terítékre, elsősorban a rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus légzőszervi megbetegedések. Ez eddig a második alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi probléma apropójából hívott össze csúcstalálkozót - az elsőre 2001-ben került sor, a téma pedig a HIV/AIDS megfékezése volt - írja a HealthDay.

A diabétesszel kapcsolatos új adatok a szakértők szerint aggasztóak, mivel mind az 1-es, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség esetében meredeken felfelé ívelő tendenciát mutatnak. Éppen ezért a Szövetség szerint a világ nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a problémát.

Az IDF ezért nyilatkozatban kéri az egészségügyi rendszerek megerősítését annak érdekében, hogy a cukorbetegek ellátása és kezelése zökkenőmentes lehessen. Nagy döntéseket várnak az ENSZ-től is - reményeik szerint az ott megbeszélt intézkedések és irányelvek segíthetnek majd a 'világjárvány' megállításában.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket