Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Augusztus 28. 17:04, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Nagykörűi ropogós cseresznye

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Nagykörűi ropogós cseresznye

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület pénteken.

A közlemény szerint az földrajzi oltalom a Nagykörű községben termesztett nagyméretű cseresznyére vonatkozik.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára Nagykörű közigazgatási határán belül termesztett Petrovay ropogós tájfajta, valamint a nemzeti fajtajegyzékben szereplő, államilag elismert cseresznyefajták, így a Badacsonyi óriás, a Bigarreau Burlat, a Carmen, a Jaboulay, a Hedelfingeni óriás, a Germersdorfi és regisztrált változataik friss fogyasztásra és feldolgozásra szánt gyümölcsei jogosultak.

Nagykörű ma Magyarország legnagyobb, 200 hektáros cseresznyés területe. A Tisza kanyarulatainak ölelésében elhelyezkedő földrajzi terület sajátos mikroklímával rendelkezik. A területen a gyümölcs- és szőlőültetvényekben a zártkerti gyümölcs- és szőlőtermesztés a 18. század közepére nyúlik vissza. A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A cseresznye szüretét 1996 óta minden év júniusában Cseresznyefesztivál keretében ünneplik.

A Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés a jóváhagyást követően felkerült a jelenleg 1590 uniós mezőgazdasági terméket és élelmiszert tartalmazó eAmbrosia nevű listára - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket