Zemplén infó
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Szeptember 07. 07:46, szombat | Külföld

Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyeck környékén

Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyeck környékén

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Zsuravka települést - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.

A tárca szerint az elmúlt hét folyamán 17, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal, valamint drónokkal végrehajtott csoportos csapás ért ukrán rakéta- és repülőgépipari összeszerelő üzemeket, kritikus energetikai létesítményeket, rakéta-, fegyver- és üzemanyagraktárokat, drónok és személyzet nélküli hajók összeszerelő műhelyeit és tárolóhelyeit, valamint ukrán alegységek és külföldi "zsoldosok" ideiglenesen telepítési pontjait.

A jelentés külön kitért a Poltava városában a 179. egyesített kiképzőközpont elleni támadásra, ahol rádióelektronikai szakembereket képeztek ki külföldi oktatók irányításával elektronikai hadviselésre és drónirányításra.

Az augusztus 31-től szeptember 6-ig tartó időszakra vonatkozó hadijelentés 89-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert támadások és ellentámadások számát, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát pedig több mint 16 200-ban.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában a héten megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között 69 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 143 páncélozott harcjárművet, hét amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS és Vilha sorozatvetők 54 rakétáját, továbbá 367 légi és 11 tengeri drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadás során több mint 10 400 embert, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 74 páncélozott személyszállító járművet, 599 páncélozott harcjárművet, 339 gépkocsit, 76 tüzérségi löveget és 24 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A vezérkari főnök szerint az ukrán védők hatalmas nyomás alatt állnak a Pokrovszk körüli területeken, ahol hetek óta a háború epicentruma található, de hozzátette, hogy csapatai sikeresen megállították az orosz előrenyomulást. „Az elmúlt hat napban az ellenség egyetlen métert sem haladt előre a Pokrovszk irányában. Más szavakkal, a stratégiánk működik” – mondta.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben