Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 20. 08:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós izomgörcsök kezelésére Magyarországon

Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós izomgörcsök kezelésére Magyarországon

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére

- jelentette be az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője az M1 csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Málnási-Csizmadia András elmondta: a tartós izomgörcsök stroke vagy más idegrendszeri, agyi, illetve gerincvelői sérülések után alakulnak ki. Magyarországon körülbelül százezer ember szenved ilyen problémák miatt. Az évi 30-35 ezer stroke-os beteg 30 százalékánál kialakul a betegség, valamint az évi körülbelül ezer baleset miatti agyi vagy gerincvelői traumánál is gyakoriak a fájdalmas izomgörcsök a végtagokban - ismertette.

Hozzátette: a jelenleg használt görcsoldók az idegrendszeren keresztül hatnak. Ezek nem elég hatékonyak, és kellemetlen pszichés, idegrendszeri vagy kardiovaszkuláris mellékhatásaik is lehetnek.

Málnási-Csizmadia András tájékoztatása szerint az újonnan kifejlesztett szer közvetlenül arra az izomfehérjére hat, amely mozgatja az izmot, és azt lazítja el. Így a korábbi gyógyszerek mellékhatásai nem jelentkeznek, és a módszer "gyakorlatilag százszázalékosan hatékony" - mondta.

Kihívásnak nevezte a kutatásban azt, hogy ezek a fehérjék megtalálhatók a szívben, a belekben és nagyon hasonlóak egymáshoz. Ezért meg kellett találni azt a molekulát, ami csak a vázizomra hat - fogalmazott a kutatásvezető.

Hozzátette: már elkezdték nagy mennyiségben gyártani a hatóanyagot - ami egyébként költséges folyamat -, és megindultak a klinikai tesztelési fázis előkészületei is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket