Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Május 03. 11:30, szerda | Belföld
Forrás: mti

Többezer hektárt sújtott fagykár az országban

Többezer hektárt sújtott fagykár az országban

A szélsőséges időjárás és a nagy hideg miatt mintegy 40 ezer hektárt sújtott fagykár, az érintett termelők nehéz év elé néznek - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornának.

Ismertette: 10 ezer hektárnyi alma-, 8-9 ezer hektárnyi szőlő-, kétezer hektárnyi szilva- és 1700 hektárnyi meggyterület károsodott, szinte minden gyümölcskultúrában kár keletkezett néhány száz hektáron. Ilyenkor az agrár kárenyhítési alap, illetve a biztosítások, kedvezményes hitelek segítenek a termelőknek átvészelni a nehéz hónapokat.

Beszélt arról is, hogy a tavaszi vetésekkel jól haladnak a gazdák: a tavaszi árpa, a burgonya, a borsó, a zab és a cukorrépa vetése befejeződött, és végéhez közeledik a napraforgóé is. A szójának mintegy fele is a földben van már. A kukoricánál még mintegy 20 százalék van hátra, ez 200 ezer hektáros területet jelent.

A vetésszerkezetről szólva elmondta, hogy a kukorica vetésterülete csökkent, döntően a GMO-mentes szója javára történt 70-80 ezer hektáros eltolódás. A GMO szójából 500-600 tonna érkezik Magyarországra, kiváltásához alternatív növényekre van szükség. Az a cél, hogy a takarmányozásban is teljesen GMO-mentes legyen Magyarország. A kormány a közelmúltban egy fehérjeprogram kidolgozásáról döntött, ennek tudományos-szakmai előkészítése zajlik - mondta a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket