Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Június 09. 16:52, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly

Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly

Hússzal több cím jelent meg az idei, 88. Ünnepi Könyvhéten a tavalyihoz képest - mondta a magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.

Péterfy Gergely kiemelte, hogy a megemelkedett könyvszám nagy öröm, annak ellenére, hogy a könyvszakma jelenleg nagyon nehéz helyzetbe került a magyar könyvpiac csaknem negyven százalékát lefedő Alexandra könyvterjesztő, illetve a mögötte álló cégek, a Könyvbazár Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft. összeomlása miatt. Ennek következtében rengeteg kiadónak ragadt bent a pénze; mintegy hárommilliárd forintos kár érte a könyvszakmát, így rengeteg kiadó létét fenyegeti veszély.

Péterfy Gergely hangsúlyozta, hogy ez olyan továbbgördülő adóság, amely elsodorhatja elsősorban azokat a kis kiadókat, amelyek miatt a könyvszakma igazán színes és szép, és amelyek révén ilyen sok új kiadványt forgathatnak az olvasók.

Szerinte nagyon sokféle módon lehetne és kellene javítani a magyar könyvpiac helyzetén, és újra kell gondolni a kiadók és a terjesztők viszonyát az árrést illetően is. Megjegyezte azonban, hogy a magyar könyvek ára még mindig harmada a nyugati országok áraihoz képest, annak ellenére, hogy az előállítási költségek ugyanolyanok.

"Jó volt, hogy a tavalyi könyvhetet Esterházy Péter nyithatta meg, és szomorú hogy idén már Jókai Anna sem lehetett velünk" - emlékezett Péterfy Gergely, aki azt is elmondta, hogy az MKKE javaslatot tesz arra, hogy április 14-ét, Esterházy Péter születésének napját a magyar próza napjává nyilvánítsák.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén a fővárosi Vörösmarty téren hétfőig várják a közönséget, amely idén 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket