Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Június 26. 05:32, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Több megyében másodfokú riasztások a heves zivatarok miatt

Több megyében másodfokú riasztások a heves zivatarok miatt

Az ország több járásra másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégeső is kísérhet, és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Emellett több megyére adtak még elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt, miközben a hőség miatt is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombat késő estig a délnyugati területeket összefüggő zivatarrendszer is elérheti, amelynek környezetében nagyobb területen is lehet viharos széllökés.

Kiemelték: vasárnap nyugat felől egyre nagyobb területen szűnik meg a hőség. A hőmérséklet vasárnap a Dunától keletre még több helyen 25 és 27 fok között lehet, de a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 26 fok körül, másutt 29 és 34 fok között alakul. Vasárnapra a hőség miatt már csak elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a fővárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ezzel együtt továbbra is felhívták a figyelmet arra, hogy vasárnap is a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.7-es (extrém) UV-B sugárzás várható.

Kiemelték továbbá, hogy az éjjel és vasárnap napközben nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronttal több hullámban zivatarok alakulnak ki, amelyekhez elsősorban felhőszakadás, erős vagy viharos szél és jégeső társulhat. A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket