Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 30. 11:10, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Számos településen tovább nőtt a légszennyezettség

Számos településen tovább nőtt a légszennyezettség

Országszerte számos településen, köztük Budapesten, tovább nőtt a légszennyezettség. Már négy településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt

- derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által szombaton közölt adatokból.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Az NNK térképén szombaton - az előző napi kettőhöz képest - már négy települést jelöltek piros színnel: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Nyíregyházát és Dorogot.

Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további tizenegy, mérőállomással rendelkező településen kifogásolt a levegőminőség a szálló por miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: szombaton és vasárnap a pára- és ködfoltok feloszlását követően napos idő lesz, jellemzően csak élénk széllökésekre lehet számítani. Hétfőn is kezdetben napsütés követi a köd feloszlását, délután azonban egy közeledő frontrendszer hatására nyugat felől felhősödés kezdődik, és estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen ered el az eső.

A levegő minősége különösen az északkeleti országrész városaiban kedvezőtlen, ott továbbra is a tájékoztatási küszöbérték fölött, sőt esetlegesen a riasztási küszöbérték környékén alakulhat a szálló por (PM10) koncentrációja. A lengedező, időnként élénk délkeleti szél hatására viszont előbb a Győr-Baja vonal környezetében, később az Észak-Dunántúl más részein is javuló tendencia kezdődhet - írta a meteorológiai szolgálat.

Az NNK pénteken arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást.

Az NNK azt kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

Címkék: levegő, szállópor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket