Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. December 19. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Recep Tayyip Erdogan: kapcsolataink barátiak, mesze nyúló gyökerekkel

Recep Tayyip Erdogan: kapcsolataink barátiak, mesze nyúló gyökerekkel

A török magyar kapcsolatok barátiak, mesze nyúló gyökerekkel, és mindkét félben megvan a szándék azok bővítésére

- hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan török államfő a hétfői budapesti látogatása során Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A hétfőn hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó török elnök emlékeztetett arra, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatai felvételének centenáriumát ünnepli.

Törökország és Magyarország között nagyon erős a kulturális összetartozás, messzire nyúló gyökerek kötik össze a két nemzetet - emelte ki, hozzátéve: hétfőn számos kétoldalú egyezmény aláírására került sor.

Emlékeztetett arra is, hogy ebben az évben nem most találkozott először sem Novák Katalin köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktorral, akit többek között a Türk Tanács márciusi ankarai ülésén is vendégül láthatott. Ennek kapcsán örömét fejezte ki, hogy Magyarország megfigyelő tagként jelen van a tanácsban.

A török államfő kitért arra is, hogy a török-magyar kereskedelem éves volumene 4 milliárd dollárhoz közelít, ami jelentős növekedés, de a cél a 6 milliárd dollár - közölte.

Megjegyezte: a felek ösztönözni kívánják az egymás országában tett befektetéseket, akárcsak azt, hogy cégeik harmadik államban közösen ruházzanak be, valamint a védelmi és az energiaipar területén tovább kívánják mélyíteni együttműködésüket.

Recep Tayyip Erdogan aláhúzta annak jelentőségét, hogy Törökország és Magyarország immár kiemelt stratégiai partnerek.

A jövő évben török-magyar kulturális évaddal ünneplik a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját - jegyezte meg.

Hangsúlyozta azt is: Törökország teljes mellszélességgel támogatja Magyarországot abban, hogy 2024-ben sikeres soros európai uniós elnökséget bonyolítson le.

A nemzetközi kapcsolatokról szólva elmondta: az erőszak nem hoz megoldást, Törökország ezért a kezdetektől a diplomáciai megoldásra fókuszál Ukrajnában is. Az isztambuli folyamatot fel kellene éleszteni - közölte.

Hangot adott annak a kívánságának is, hogy Gázában az erőszak mielőbb érjen véget, hangsúlyozva: sürgősen tűzszünetre van szükség, aminek elérésén Törökország a konfliktus az első napjától dolgozik. Elmondása szerint elkerülhetetlen az 1967-es határok visszaállítása, valamint az is, hogy a nemzetközi közösség megfelelő üzenetet küldjön Izraelnek, és így véget érjen az öldöklés - közölte.

Hiszünk benne, hogy ebben Magyarország is megteszi, amit tehet - mondta el Recep Tayyip Erdogan.

Címkék: erdogan, orbán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket