Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 13. 08:34, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Öt településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást

Öt településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást

Öt településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást, a választások között több is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban.

A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

A Vas megyei Egyházasrádócon azért lesz időközi választás, mert az eddigi polgármester májusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A posztért négy független jelölt indul, a választói névjegyzékben 1100-an szerepelnek.

A Nógrád megyei Vizsláson képviselő-testületet és polgármestert is választanak, miután a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre négyen pályáznak: hárman függetlenként indulnak, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. A hat egyéni listás képviselő-testületi helyért 18-an indulnak, a választói névjegyzékben 1072-en vannak.

A Baranya megyei Alsószentmártonban azért lesz polgármester-választás, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere februárban - felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - lemondott tisztségéről. Az időközi választáson négy független jelölt indul, az ormánsági településen 825-en szavazhatnak.

A Somogy megyei Istvándiban azért lesz időközi választás, mert a település korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt, ezzel a tisztsége megszűnt. Ezúttal négy független jelölt verseng 374 választópolgár szavazatáért.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben lesz képviselő-választás, miután a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője januárban lemondott. A vasárnapi időközi választáson három jelölt indul: egy független, egy a Momentum Mozgalom, egy pedig a Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért jelöltjeként. A választói névjegyzékben 2597-en szerepelnek.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak - mint minden választásnál - most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket