Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Július 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Öt fokot is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet

Öt fokot is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet

Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, az évszázad végére akár 5 Celsius-fokkal is megnőhet a globális átlaghőmérséklet.

Mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Szépszó Gabriellát és kollégáját, Lakatos Mónikát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az idei volt a legmelegebb június a Földön az 1880-as évek - a mérések kezdete - óta.

Szépszó Gabriella arról beszélt, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedés optimista becslések szerint nem haladja meg a 2 Celsius-fokot, a pesszimista becslések szerint viszont az 5 fokot is megközelítheti, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi tendenciája folytatódik. Ez csak a globális átlag, regionálisan sokkal nagyobb hőmérséklet-emelkedés is lehet - emelte ki.

Lakatos Mónika az üvegházhatású gázokról (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid) elmondta: az okozza a gondot, hogy nagyon hosszú a légköri tartózkodási idejük, és ezalatt nagyon távolra eljutnak kibocsátás helyüktől. A jelenlegi lokális kibocsátások globálisan akár száz év múlva is érzékelhetők lesznek. A globális légkörmegfigyelő rendszer adatai szerint ennek a három gáznak a légköri koncentrációja sohasem ért el olyan mértéket a megfigyelések kezdete óta, mint most, tehát folyamatosan dúsulnak a légkörben - tette hozzá.

Az éghajlatkutató ismertette: 1850 óta a kontinensek és óceánok együttesen egy fokot melegedtek. Ha a melegedés eléri a 2-4 fokot, az visszafordíthatatlan következményekkel jár majd, egyebek mellett nyilvánvalóan hatással lesz a jégsapkákra - figyelmeztetett. A különféle területek különböző mértékben melegszenek: a kontinensek belseje, például a Kárpát-medence régiója is jobban melegszik, mint a globális átlag.

A globális tengerszint-emelkedésről Lakatos Mónika azt mondta: az a kiterjedt megfigyelések kezdete óta átlagosan hozzávetőlegesen 20 centiméter, de a 2 Celsius-fokos globális felmelegedés már egyméteres tengerszint-emelkedéssel járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket