Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Szeptember 10. 10:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI - fotó:vagta.hu

Összesorsolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit

Összesorsolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit

Összesorolták a nyolcadik Nemzeti Vágta futamainak résztvevőit, a szeptember 18 és 20 közötti fesztiválon 72 település képviselője mérheti össze tudását a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális ívű versenypályán

- tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

"A magyar tradíciók és a nemzeti összefogás értékének megélésére szüksége van a mai kor emberének, a Nemzeti Vágta pedig nemcsak az országot, hanem az egész nemzetet összekovácsolja" - fogalmazott Mondok József, a Nemzeti Vágta társelnöke a közlemény szerint.

A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg, és idén először a vidéki helyszínek mellett három határon túli vágta - a Székely, a Vajdasági és az első alkalommal megszervezett Felvidéki Vágta - is bekapcsolódott a versenysorozatba. A budapesti Nemzeti Vágta futamain való részvételre végül 72 település versenyzője nyert jogot.

A Hősök terére szervezett rendezvény idén sem csupán a lóversenyről szól: a Huszártáborban a derék vitézek életét ismerhetik meg az érdeklődők, az Andrássy úti Vágta Korzón sétálva a versenyben szereplő települések kuriózumaival találkozhatnak, míg az 56-osok terén az Országkonyha várja ínycsiklandozó ízekkel a látogatókat.

A közmédia által élőben közvetített Nemzeti Vágta részeként idén is megrendezik a jótékonysági sztárfutamot, a kishuszár vágtát, a kocsitoló versenyt, a fogatvágtát és a nemzetközi futamot is, ahol Magyarországgal együtt 12 ország lovasa száll nyeregbe saját nemzetének hagyományos öltözékében. Emellett lesz huszár hadibemutató, lovakat fektetnek a bugaci csikósok, valamint idén is várja az érdeklődőket a díjugrató és magasugrató verseny. A rendezvény zárásaként hortobágyi ménes hajtását láthatja a közönség.

A 2008-ban indult Nemzeti Vágtát a hagyományoknak megfelelően idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: 2015-ben Rostás Pál, az 5. Radetzky-huszárezred 1813-ban hősi halált halt közhuszárjának előtt tiszteleg a rendezvény.

A Nemzeti Vágta részletes programja megtekinthető a www.vagta.hu internetes oldalon.

Címkék: Nemzeti Vágta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket