Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Január 11. 12:06, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Országszerte nőtt a légszennyezettség

Országszerte nőtt a légszennyezettség

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por (PM10) tartalom miatt az ország jelentős részén – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Putnokon veszélyes a levegő minősége, további 16 településen kifogásolt. Ezek: Budapest, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Miskolc, Kazincbarcika, Kecskemét, Nyíregyháza, Sajószentpéter, Salgótarján, Szolnok, Tatabánya, Tököl, Vác, Várpalota.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője az MTI-nek jelezte: magas koncentráció esetén a kis méretű aeroszol részecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés.

A központ ismételten felhívja a figyelmet, hogy a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. Putnokon és annak térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást.

Szigeti Tamás kitért arra is, hogy a fűtési időszakban a legjelentősebb légszennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés. A Fűts okosan! kampány honlapján, a http://www.futsokosankampany.hu oldalon számos hasznos információ található milyen tüzelőanyag, milyen módon használható fűtésre. A légszennyezés elkerülése érdekében a távhővel vagy a földgázzal történő fűtés a legkedvezőbb - közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket