Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Augusztus 03. 11:49, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Országos hőségrekord dőlt meg csütörtök hajnalban Budapesten

Országos hőségrekord dőlt meg csütörtök hajnalban Budapesten

Csütörtökre virradóra az országos napi hajnali melegrekord is megdőlt Budapesten: 25,1 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Kifejtették: a forró nappalt követően hajnalra nagy területen nem csökkent 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. A legmelegebb ezúttal is a fővárosban volt - tették hozzá.

A János-hegyen a leghidegebb órában is 25,1 fokot mértek, így ez lett az új augusztus 3-ai minimumhőmérsékleti rekord. Ez több mint 1 fokkal magasabb a Miskolcon 1905-ben és a Szeged belterületén 2009-ben mért 23,8 fokos hajnali rekordnál - írták.

Az előrejelzés szerint napközben túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de eleinte északnyugaton időnként megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet délután 34 és 39, késő este 23 és 31 fok között valószínű.

A tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és kilenc megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését. Az MTI-hez délelőtt eljuttatott veszélyjelzésük szerint a fővárosban, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében van érvényben a piros figyelmeztetés. Ezeken a területeken 29 fok feletti középhőmérséklet várható.

A többi megyére a hőség veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a hétvégén tovább erősödik a kánikula.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket