Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Augusztus 02. 16:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Orkán erejű széllökést is regisztráltak vasárnap

Orkán erejű széllökést is regisztráltak vasárnap

Orkán erejű széllökést is regisztráltak a vasárnapi zivatarok során; az előzetes adatok alapján a napi szélrekord is megdőlt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Azt írták: vasárnap több hullámban érkeztek a záporok, zivatarok, amelyeket egy hullámzó frontrendszer meleg- majd hidegfronti visszahullámzása gerjesztett. A meteorológiai szolgálat automata szélmérői 121 kilométer/órás maximális széllökést is mért - ami már orkánnak számít -, és az előzetes adatok alapján ez lehet az új augusztus elsejei szélrekord. A térségben, akár ennél nagyobb széllökések is előfordulhattak - tették hozzá.

A Facebookon közzétett listájuk szerint a 121 kilométer/órás széllökést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tiszavasváriban mérték. Ezt követi a Nyíregyháza Napkor állomáson és a Veszprém megyei Kab-hegyen mért 116,6 kilométer/órás érték. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason és a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron is mértek 100 kilométer/órásnál erősebb széllökéseket.

Kitértek arra is, hogy a cellák gyors mozgása miatt most jelentős csapadék csak az északi, valamint a nyugati megyékben hullott. Ábrájuk szerint a Nógrád megyei Mihálygergén csaknem 40 milliméternyi eső hullott le vasárnap.

A meteorológiai szolgálat felidézte, többször írták már, hogy jelentős bizonytalansággal kerültek ki az előrejelzések, "még ultrarövidtávon is jócskán okozott meglepetéseket a frontálzóna". Hozzátették: az adatok, illetve a beérkezett képek, videók alapján indokolt volt a legmagasabb szintű riasztás, figyelmeztetés kiadása. Több helyen viharkárokról is beszámoltak - jegyezték meg.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: napközben az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék, jégeső és erős vagy viharos (kis eséllyel 75 kilométer/órásnál erősebb) szél kísérhet.

Címkék: orkán, szél, széllökés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket