Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor elmondta, hogy növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát és beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.

Közlése szerint jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint.

A Lajta csütörtök délelőtt Mosonmagyaróvárnál tetőzik, várhatóan a valaha volt legnagyobb vízszinten, a dunai árhullám tetőzése pedig csütörtökön Dunaremete térségében várható Mosonmagyaróvár magasságában - ismertette.

Emlékeztetett arra, hogy szerdán Dévénynél tetőzött az árvíz, ami a csütörtöki tetőzési helyszíntől 54-55 kilométeres távolságra van; ilyen ütemben halad a legmagasabb vízszint délre.

Közölte, két veszéllyel néznek szembe, az egyik a legmagasabb vízszinttel szembeni védekezés kihívása. Ez működik, a Lajtánál és a Dunánál is "megvan ez a képességünk, hogy a mederben tartsuk a vizet" - mondta.

A kormányfő a második kihívásnak a lassú apadást nevezte, felhívva a figyelmet arra, hogy az árvízi káresemények tekintélyes része ekkor következik be például a szivárgások, buzgárok miatt.

Az ausztriai lassú apadás arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad a figyelmünknek lankadnia a legnagyobb vízszint elhaladását követően sem, mert utána még bajok lehetnek - összegzett.

Jó döntésnek nevezte a Lajtánál lévő szükségtározó megnyitását, ami a várakozásoknak megfelelően, csökkentette a vízszintet. Jelezte: valószínűleg nem lesz szükség további ideiglenes tározó megnyitására.

Jó hírnek nevezte, hogy Ausztriában a következő egy hétben nem várható csapadék, azaz reményeik szerint az árvíz nem kap utánpótlást, így annak levonulása végleges lesz.
A miniszterelnök ismertetése szerint hetven kilométerrel nőtt a védelem alá vont területek hossza. Kifejtette: a másodfokú védelem alatt álló területek hosszát 33 kilométerrel, a harmadfokú védettség alatt álló területekét pedig három kilométerrel növelték, rendkívüli készültséget vezettek be 37 kilométeren a Lajta miatt.

Jelezte: a vízügy korábbi, a vízszint tetőzésével kapcsolatos előrejelzéseit továbbra is mérvadónak tekinthetik, a korrekciók néhány centiméteren belül vannak.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be - ismertette.

Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően, a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

Címkék: árvíz, orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél