Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Május 22. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Nem tudni még, hogy hogyan zuhant ki a kislány a negyedikről

Nem tudni még, hogy hogyan zuhant ki a kislány a negyedikről

A tényállás tisztázása és feltárása előtt nem szabad \"ítéletet mondani\" a társasházból kizuhant kislány ügyében, szándékos bűncselekmény gyanúja nem merül fel, viszont \"innentől válik sok ismeretlenessé az egyenlet\"

- mondta Filó Mihály büntetőjogász az M1 aktuális csatornán vasárnap. Egy kistarcsai társasház negyedik emeleti lakásából szombat reggel zuhant ki egy hároméves kislány, a gyermek később a kórházban meghalt. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást.

A büntetőjogász szerint kérdés például, hogy az elvárható gondosság mennyire teljesült, ezen belül is elválik a magánéletbéli és a szakmai gondosság. Magánéleti gondossági kötelezettségnél az általános élettapasztalatot kell alapul venni, mi várható el a szülőtől, egy hároméves gyermektől, be kell-e csukni például az ablakot. Számtalan ehhez hasonló kérdés tisztázatlan még - mutatott rá a szakember.

Elmondása szerint az eset értékelése onnan indul, hogy vétlen balesetről van szó, lehetnek ugyanis olyan életszerű körülmények, amelyek mindenki felelősségét kizárják. De az is előfordulhat, hogy a nyomozás arra a következtetésre jut, hogy valamilyen gondatlanságból elkövetett bűncselekmény történt.

Azt mindenesetre nem kell bizonyítani, hogy egy hároméves gyermek sem a veszély felismerésére és elhárítására nem képes, ezért azt kell vizsgálni, hogy a híradások által rendelkezésre álló információk alapján volt-e olyan személy, akit a gyermek felügyelete kapcsán valamilyen gondossági kötelezettség terhelt - mondta Filó Mihály.

Emlékeztetett: a rendőrök által indított eljárás alapján a gyermek felügyeletével megbízott személy esetében felmerül a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége, ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni például a felügyelet időtartamát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket