Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Augusztus 08. 07:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

NAV: a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani

NAV: a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát

- közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel a kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja kapcsán a hosszú távú lakáskiadás legfőbb szabályait összefoglaló közleményében.

A közlemény szerint ha a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes.

A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt - tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg: az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni; az adó mértéke 15 százalék - áll a közleményben.

Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információ olvasható a 10. számú Információs füzetben - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket