Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Augusztus 05. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Munkaterv készül a mindennapos éneklés megvalósítására

Munkaterv készül a mindennapos éneklés megvalósítására

Kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására - közölte Mindszenty Zsuzsánna, a szervezet elnöke.

Az MTI azután kereste meg a szövetséget, hogy az emberi erőforrások minisztere azt nyilatkozta: nem pluszórákat szeretne iktatni a tantervbe, hanem az iskolai kórusok és a szakemberképzés támogatásával fejlesztené az iskolai énekléskultúrát. "Első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet és a próbái védett időben lennének" - fogalmazott Balog Zoltán egy keddi sajtótájékoztatón feltett kérdésre.

Mindszenty Zsuzsánna azt mondta: munkacsoportjuk készen áll arra, hogy a miniszterének elképzelései szerint kidolgozzon egy kétéves munkatervet a mindennapos éneklés megvalósítására.

Ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat - fogalmazott az elnök, aki szerint az elképzelés középpontjában az áll, hogy erősítsék az éneklőkedvet.

Mindszenty Zsuzsánna kiemelte: a mindennapos éneklés programja tartalmazza majd a tanárképzés, valamint a tanári továbbképzések tartalmi megújítását és megfelelő énekes segédanyag kidolgozását. Olyan zenei anyagokat szeretnének a tanárok kezébe adni, amelyeket bármilyen korosztálynak, rövid idő alatt, könnyen meg lehet tanítani, amelyek sikerélményt és örömöt adnak az együtt éneklőknek - ismertette az elnök.

Felidézte, hogy Kodály Zoltán 1929-ben azt írta: "Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és a zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját." A magyar kórusszövetség ennek jegyében készül arra, hogy 2017-ben, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján már eljuthassanak oda, hogy az éneklés az iskolás gyermekek életének részévé váljon - mondta.

Címkék: ének, óra, iskola, munkaterv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket