Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 20. 13:42, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Minden pénzügyi gond elszáll?

Minden pénzügyi gond elszáll?

A fizetési nehézségek helyett elsősorban a lakosság maximális kiszolgálása kerül előtérbe.

Mondta el Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a hétfőn elfogadott önkormányzati törvényről tartott keddi kormányszóvivő tájékoztatón. Lapunk kérdésére Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a helyi testületek választásának szabályozására kellő ideje van a kormánynak.

Az Országgyűlés hétfőn este név szerinti szavazással fogadta el az új önkormányzati törvényt, amely alapvetően átrendezi az állam és az önkormányzatok közötti feladat- és hatáskörmegosztást. A parlament 259 kormánypárti igen szavazattal, 97 ellenzéki nem ellenében hagyta jóvá a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit, míg további részét 257 igen és 89 nem mellett szavazta meg.

Az MNO azon kérdésére, hogyan kívánják szabályozni 2014-től a különféle helyi testületek megválasztását, Giró-Szász elmondta, a választási szabályozás napirenden van, semmi sem sürget, kellő ideje van a kormánynak ennek a kérdésnek a rendezéséhez.

A teljesítőképesség határához érkeztek

Az önkormányzati törvény elfogadásával a kormány az alaptörvénnyel összhangban az alrendszerek átalakítását hajtotta végre – mondta el Giró-Szász. Az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy az 1990-ben elfogadott törvény nem tudta hatékonyan működtetni az önkormányzati rendszert, a szisztéma teljesítőképessége határához érkezett – tette hozzá. Ezen törvény a magyar önkormányzati hagyományokra, az európai önkormányzati chartára is épít – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Giró-Szász rámutatott arra is, szükséges az önkormányzatok pénzügyi helyzetének a javítása, hogy a finanszírozás átláthatóbb legyen.

Emelkedhet a színvonal

Tállai András elmondta, hogy 157 paragrafusból áll az új törvény, amelyben az elmúlt 21 év minden tapasztalata benne van. Az utóbbi húsz évben az önkormányzatok sok feladatot kaptak, de a finanszírozás rendre elmaradt – tette hozzá. Az áprilisban elfogadott alaptörvény meghatározta az alapértékeket, ennek alapján készült a javaslat – hangsúlyozta az államtitkár. „Célunk a közszolgáltatások színvonalának a növelése, modern, költségtakarékos és feladatorientált rendszer létrehozása.”

A Belügyminisztérium államtitkára kifejtette, hogy az elfogadott törvény újraszabályozza az állami és önkormányzati feladatrendszert. Eddig egyetlen kormány sem tudott megbirkózni a feladatok újraelosztásával, míg mostantól az állam több feladatot fog vállalni – tette hozzá a politikus. Tállai a törvény legfontosabb elemének nevezte az új hivatalstruktúra kialakítását, miszerint kétezer fő alatt nem működhet önálló hivatal, amely körülbelül négyszáz önkormányzatot fog érinteni.

Lesz elég idő

A jövőbeni hitel- és kötvénykibocsátás feltételrendszere is szigorodni fog, amelyet a stabilitási törvény fog majd rendezni – jelentette be a politikus. „Lépcsőzetesen lép hatályba az új törvény, így jövőre többek között a megyei önkormányzatok új szabályozása, míg jelentős része 2013. január 1-től lesz hatályos.” A járások kialakítását követően lesz elég idő a felkészülésre – hívta föl a figyelmet Tállai.

Az államtitkár szerint új gondolkodást követel meg a törvény az önkormányzati szereplőktől. Nem lesznek likviditási és finanszírozási problémák, nyugodt, biztonságos rendszer jön majd létre – tette hozzá. A fizetési nehézségek helyett elsősorban a lakosság maximális kiszolgálása kerül előtérbe – hangsúlyozta Tállai.

Figyeljük az uniós belpolitikát

Gíró-Szász a José Manuel Durao Barroso által írt levél kapcsán úgy fogalmazott, hogy a tartalmáról csak az Európai Bizottság elnöke adhat tájékoztatást. Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszolni fog rá – tette hozzá. Az írországi tervezett népszavazásról úgy nyilatkozott, hogy a kormány figyeli az uniós történéseket, de látni kell, hogy a legutóbbi csúcson elindult kezdeményezést márciusig lehet megtárgyalni, amelyet teljes mértékben figyelembe veszünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket