Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért nincs élet a Marson?

Miért nincs élet a Marson?

Naprendszerünkben a Föld után a Marsnak lenne a legmegfelelőbb klímája az élet kialakulására. Csakúgy mint a Föld, szintén sziklás bolygó, sarki jégsapkákkal és évszakok változásával. Még egy nap ideje is hasonló, 24 óra 40 percig tart. Sőt egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy víz is van a bolygón. Hogyha az élet virágzik a Földön, akkor a Vörös Bolygó miért nem alkalmas az élet kialakulására? Kiderül a BBC összeállításából.

Túl hideg a folyékony víz számára

Mint ismert, a víz az élet elengedhetetlen feltétele, a Naprendszerünkben pedig ritkán fordul elő. Az úgynevezett Goldilocks zóna egy keskeny régió a Mars és a Vénusz pályája kötött, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony maradjon, vagyis se nem túl meleg, se nem túl hideg. A Naphoz túl közeli bolygókon a víz felforr, a távoliakon pedig megfagy. A mi bolygónk, a Föld pontosan ezen a zónán található, tehát a feltételek ideálisak az élethez. Ezzel szemben a Mars ennek a zónának a szélén található, ezért itt hideg a hőmérséklet, akár mínusz 60 fok is lehet. Az alacsony hőmérséklet pedig lehetetlenné teszi, hogy a Vörös bolygón folyékony formában megmaradjon a folyadék.

Hiányzó atmoszféra

Van bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Marsot egykor óceánméretű vizek borították akkor, amikor még megfelelő volt a légköre vagy atmoszférája. A Mars légköri nyomása azonban nagyon ritka, mindössze 0,75 százaléka a Földének. Mi történt? A Mars kisebb a Földnél, ezért gravitációja mindössze harmada a Földének. A másik és legfontosabb tényező pedig az, hogy a Marsnak hiányzik a mágneses mezője.

Címkék: élet, bolygók, mars, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket