Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Október 14. 18:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Megreformálná az ösztöndíjak rendszerét a HÖOK

Megreformálná az ösztöndíjak rendszerét a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése, s azok megreformálása a családok számára is segítséget jelentene.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a szervezet szombati, Szarvason tartott közgyűlése után az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson kiemelt helyen szerepelt a HÖOK Jövőképprogramja. Közlése szerint az ezzel összefüggő ágazati egyeztetések megkezdődtek, s azok eredményei a hallgatók számára is érzékelhetőek lesznek, de a legfontosabb megoldandó kérdés továbbra is az ösztöndíjak alacsony összege.

Rámutatott: amellett, hogy a hallgatók nagy része munkavállalásra kényszerül a tanulás mellett, a családok számára is megterhelő a gyermekük oktatásának finanszírozása. A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es becslése alapján, a szülőknek gyermekenként átlagosan 15 millió forint ráfordítással kell számolnia, ha támogatják a diploma megszerzését - jegyezte meg.

A családoknak ebben a kiemelt költségekkel járó időszakban szüksége lenne az állam nagyobb szerepvállalására a hallgatók támogatásában - közölte Gulyás Tibor, hozzátéve: az ösztöndíjreform a hallgató számára a biztosabb megélhetés mellett motivációs erőt is képvisel a szakmai fejlődéshez, valamint csökkentheti a családok egy gyermekre jutó kiadásait, családtámogatási intézkedésként is szolgálhat.

A HÖOK Mentorprogram adatai is igazolják, hogy a hallgatók körében jelentős a nehéz körülmények között élők száma. Az idei évben megháromszorozódott a programba jelentkezők száma, s több mint 3000 mentorálttal kezdődött a tanév - ismertette a HÖOK elnöke.

Címkék: ösztöndíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket