Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Június 21. 07:53, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Meghosszabbította és kiterjesztette a Belügyminisztérium a vörös kódot

Meghosszabbította és kiterjesztette a Belügyminisztérium a vörös kódot

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot

- jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Csizi Péter közölte: az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, egyben a protokoll felkészíti az intézményeket az intézkedés végrehajtására.

Emlékeztetett arra, hogy a vörös kódot a másodfokú hőségriasztással összhangban szerdától péntekig rendelték el, ezt hosszabbították meg most, mert a HungaroMet előrejelzése szerint nem várható lehűlés a hétvégére.

Közölte, ha a hajléktalanellátó rendszer túltelítetté válna, akkor más profilú szociális intézményeknek is be kell fogadniuk az embereket hűtött helyiségekbe. E tekintetben jól áll az ellátórendszer, mert csak 78 százalékban kihasznált - mondta a helyettes államtitkár, jelezve: ez azt jelenti, hogy 790 szabad férőhely áll rendelkezésre országszerte.

Csizi Péter elmondta, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Továbbá kérik a lakosságot, hogy ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a kiterjesztés vonatkozik olyan vármegyékre is, ahol a korábbi előrejelzések szerint nem számoltak extrém hőséggel.

Szerdán az Észak-Alföld két vármegyéjére (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok), a Dél-Alföld három vármegyéjére (Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun) és a Dél-Dunántúlon Tolna vármegyére rendelték el a riasztást, csütörtöktől viszont már Baranya, péntektől pedig Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér vármegyében is érvényes lesz a vörös kód.

Szombaton és vasárnap egyes vármegyékben fokozatosan megszűnik a riasztás - jelezte Csizi Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket