Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Szeptember 18. 11:47, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megdőlt a melegrekord, de a hétvégén újra ősz lesz

Megdőlt a melegrekord, de a hétvégén újra ősz lesz

Szegednél 36,4 fokot mértek, ilyen meleg még soha nem volt ezen a napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken még akár 35 Celsius-fokos meleg is lehet, de késő délutántól, estétől többfelé beborul az ég, és záporokra, zivatarokra kell számítani.

A hajnali legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok után csütörtökön délután az országos napi melegrekord is megdőlt: Szegednél 36 Celsius-foknál is melegebb volt az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eddigi legmelegebbet ezen a napon Kaposváron mérték 1947-ben. Akkor 35 fokig melegedett a levegő. Most viszont a meteorológiai szolgálat Szeged-külterületen lévő állomásán 36,4 fokot mértek, így ez az új szeptember 17-i maximumhőmérsékleti rekord.

A meteorológiai szolgálat délelőtt azt közölte: a szeptember 17-re vonatkozó országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord "jócskán megdőlt". Mostanáig ezen a napon 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen a leghűvösebb órákban is 23,6 fok volt.

Emellett több fokkal megdőlt a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is. A korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra Budapest belterületen mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint pénteken és szombaton a Dunától keletre még többfelé mérhetnek 30 fok feletti hőmérsékletet. Aztán viszont a meleg légtömeg fokozatosan kiszorul a Kárpát-medencéből - tették hozzá.

Pénteken az ország nagy részén a kevés fátyolfelhő mellett túlnyomóan napos, száraz idő várható. Késő délután, illetve este viszont a Kisalföldön és az Alpokalján erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. Ezzel együtt késő délutántól megerősödik a szél, zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 30 és 35, északnyugaton 25 és 30 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket