Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Május 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat

Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat

Az Európai Unióban Magyarország vezetheti be elsőként a genetikailag módosított szervezetek (GMO) köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tévő új szabályokat.

Mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára. Rácz András kiemelte, a kormány arra is törekszik, hogy még idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén GMO-mentes jelöléssel lehet ellátni a szabályozásnak megfelelő húst, halat, tojást, tejet és mézet.

Egyebek között ilyen címkézési rendszerek kialakítását, majd ezek uniós egységbe szervezését sürgeti a pénteken véget ért konferencián elfogadott Berlini Nyilatkozat - mondta Rácz András, hangsúlyozva, hogy a dokumentum harmóniában van a magyar kormány 'határozottan GMO-mentesség párti' politikájával, és a több mint 60 ország képviselőivel rendezett tanácskozás 'méltó folytatása' volt az FM Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában? című áprilisi konferenciájának.

Az FM helyettes államtitkára rámutatott, hogy Magyarországon még az alaptörvényben is szerepel a GMO-mentesség célkitűzése, és az ügyben nemzeti egyetértés, pártpolitikai oldalakon átívelő konszenzus alakult ki. A kormány azonban ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy minél több uniós tagország váljon GMO-mentes övezetté, ezért hirdette meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést.

A berlini konferencia is szorosan kapcsolódik a magyar kormány törekvéseihez - tette hozzá Rácz András.

A több mint 400 résztvevővel - köztük kormányok, nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek képviselőivel és kutatókkal - kidolgozott Berlini Nyilatkozat elsőként az új uniós irányelv tagállami bevezetésének fontosságát hangsúlyozza.

A dokumentumban sürgetik azt is, hogy készüljön európai fehérjestratégia az EU-ba áramló génmanipulált szójától való nagyfokú függőség enyhítésére - ismertette a helyettes államtitkár.

A Berlini Nyilatkozat az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi szerződésről - a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű megállapodásról - szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem szabad veszélyeztetni a GMO-mentességért tett eddigi erőfeszítések eredményeit és a tagállami szabadságot - tette hozzá Rácz András. Hangsúlyozta, hogy a kormány meggyőződése szerint a GMO-mentesség az egyetlen helyes út, mert csak így lehet a családok asztalára biztonságos és fenntartható módon megtermelt élelmiszert tenni, és megőrizni a magyar mezőgazdaság versenyképességét, valamint a természet sokszínűségét.

Címkék: gmo, szabály, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket