Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Május 12. 17:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lakossági szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói

Lakossági szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói

Lakossági népegészségügyi szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint tanulmányi kreditpontot kapnak ősztől azok az orvostanhallgatók, akik tantárgyi keretek között megvalósuló egészségfejlesztési tevékenységet, szűréseket végeznek.

Közölték: a szenátus februári ülésén megalapított Semmelweis Egészségfejlesztési Központ és a Népegészségügyi Intézet együttműködésében induló tantárgy a megújuló curriculum reform fontos elemét képezi. A kötelező kurzus célja az egészségmegőrzéshez, népegészségügyi szűrésekhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek átadása.

A 2019 őszével kezdődő jubileumi évben a gyakorlati képzést előtérbe helyezve újítják meg a magyar orvosképzést - írták, hangsúlyozva, így a betegágy mellé már jelentős gyakorlati tapasztalattal érkeznek meg a fiatal orvosok.

Merkely Béla rektort idézve közölték: a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországra is jellemzőek az olyan népegészségügyi problémák, mint az egészségtelen életmód, a szív- és érrendszeri vagy akár a daganatos megbetegedések. Épp ezért az orvosok képzése során is szükséges az egészségmegőrzéshez, népegészségügyi szűrésekhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek elsajátítása, vagyis a prevenciós szemléletformálás.

A rektor hozzátette, mivel egy orvosképzéssel foglalkozó egyetemnek feladata a hallgatók egészségre nevelése is, ezért hasonlóan az iskolákhoz, az ősztől megújuló curriculumban minden karon és évfolyamon tantárgyként vezetik be a rendszeres testnevelést.

Azt is kiemelte, mivel a Semmelweis Egyetem jó példával is szeretne elöl járni, a jövőben nemcsak a betegellátásban, hanem a lakossági egészségmegőrzésben is vezető szerepet kíván betölteni. Az egyetem szenátusa ezért hozta létre idén februárban a Semmelweis Egészségfejlesztési Központot, amelynek célja az egészségmegőrzés korszerű szervezeti kereteinek megteremtése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket