Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Május 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kriptovalutára utaznak zsaroló levelek küldői

Kriptovalutára utaznak zsaroló levelek küldői

Kriptovalutát követelő zsaroló emailek miatt figyelmeztet Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A rendőrség honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló hangvételű üzenetet kaptak.

A hosszú, magyar nyelven íródott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte: ha nem kap 48 órán belül 1350 dollárnak megfelelő bitcoint a levélben megadott címre, akkor kompromittáló felvételeket tesz közzé a címzettről.

A rendőrség szerint az ilyen üzenet miatt nem kell aggódni. A kibernyomozók tájékoztatása szerint régóta ismert módszerről van szó: az elkövető a felhasználók hiszékenységét kihasználva próbál meg kriptovalutához jutni. Az email küldője valójában nem szerezte meg az irányítást a számítógép felett és nincsenek is felvételei a címzettről.

Az ilyen és hasonló üzeneteket a küldő egyszerre több ezer, vagy akár több tízezer emailcímre továbbítja, bízva abban, hogy a sok címzett közül néhányan esetleg - komolyan véve a fenyegetést - teljesítik a kérését.

A kibernyomozók azt tanácsolják, hogy ha valaki hasonló üzenetet kap, akkor maradjon nyugodt, válasz nélkül törölje az üzenetet, és semmiképpen se utaljon kriptovalutát az elkövető által megadott címre - olvasható az NNI közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket