Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Június 26. 15:29, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotóillusztráció: pixabay

Kilenc lövedéket találtak négy fegyverből a mezőnagymihályi gólyában

Kilenc lövedéket találtak négy fegyverből a mezőnagymihályi gólyában

Kilenc lövedéket találtak annak a gólyának a testében, amelyet vélhetően a fészkében lőttek meg ismeretlenek négy különböző kaliberű fegyverrel Mezőnagymihály térségében

- tájékoztatta a hortobágyi madárkórház vezető főorvosa kedden az MTI-t.

Déri János elmondta: maguk is megdöbbentek, amikor a röntgenképen meglátták a gólya testében a különféle méretű szoknyás légpuskalövedékeket, illetve az egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, vélhetően légpisztolygolyókat.

A szoknyás lövedék azért is veszélyes, mert a saját térfogatánál jóval nagyobb toll- és más szennyeződést visz be a madár testébe, ami komoly gyulladáshoz, esetleges fertőzéshez vezet - magyarázta a főorvos hozzátéve, hogy eddig egy lövedéket távolítottak el a gólya testéből, várhatóan még kettőt kell kivenni, a többinél jó esély van arra, hogy betokozódik, s az egyébként jelenleg is lábon járó, de repülni még nem tudó madár néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.

A főorvos szerint a gólyát alulról érték a lövések, valószínűleg a fészekben, miközben a tojásokat, vagy a fiókákat védte.

Déri János arról is tájékoztatott, hogy az eset kapcsán bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint.

Az idén eddig 30-40 gólyát kezeltek a hortobágyi madárkórházban, de a "szezon" csak két hét múlva kezdődik, amikor a kisgólyák kirepülnek a fészekből, s különféle balesetek, például áramütés miatt kell ellátni őket. A gyógykezelésre szoruló fiatal gólyák száma az elmúlt évek tapasztalatai alapján ilyenkor a százat is meghaladja - jelezte Déri János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket