Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 16. 07:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: IMDb

Kétes alakok a Balkán „másik” oldalán - VIDEÓ

Kétes alakok a Balkán „másik” oldalán - VIDEÓ

Angelina Jolie háborús filmje mellett a Balkán másik oldala is megmutatkozik.

A Parada című fekete komédia a belgrádi melegfelvonulás történetével mutatja be – humort sem nélkülözve – a térséget terhelő nehézkes emberi kapcsolatokat.

Srdjan Dragojevic fekete komédiája nagy sikert aratott a németországi mustrán, ahol a Balkán eddig leginkább Angelina Jolie boszniai háborús filmje, A vér és méz földjén című alkotás révén jutott szerephez.

A szerb fővárosban nem látják szívesen a melegbüszkeség alkalmából tartott felvonulásokat: vagy betiltják, vagy utcai zavargásokba torkollik, mint ahogy az 2010-ben is történt. Srdjan Dragojevic filmje egy évvel a 2010-es események előtt játszódik: melegaktivisták egy csoportja felbérel egy Limun nevű bűnözőt, egy igazi macsót (Nikola Kojo), hogy gondoskodjon az általuk szervezett felvonulásról. A korrupt rendőrségre ugyanis nem számíthatnak, huligánok pedig azt tervezik, hogy megtámadják a felvonulás résztvevőit. A szervezőkre már az előkészületek során rárontottak. Limun azonban nem talál senkit a szerb fővárosban, aki vállalná a munkát, ezért a meleg Radmilóval és egy rózsaszín Minivel keresztül autózza a volt Jugoszláviát, hogy saját magához hasonló kétes alakokat nyerjen meg a feladatnak. Gengszter cimboráit még a balkáni háború alatt ismerte meg, amikor tagja volt egy félkatonai szerb egységnek.

A Parada egybehangzó vélemények szerint klisékből építkezve viccesen jeleníti meg a gengszterek és a melegek közötti kulturális szembenállást. A filmben mindössze egy melegcsókjelenet van. Ezt a kompromisszumot hozta meg a rendező azért, hogy a tolerancia mellett hitet tevő filmje a lehető legszélesebb közönséget vonzzon.

Szerbiában a Parada kasszasiker lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket