Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 21. 07:56, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Új erőre kaphat a malária

Új erőre kaphat a malária

A globális felmelegedés növelheti a maláriás esetek számát – főként a fiatalok körében – Dél-Afrikában, ahol mára gyakorlatilag teljesen felszámolták a betegséget – derült ki az UNICEF tanulmányából.

A kutatás abból a feltevésből indul ki, hogy az országban 1,1-2,4 Celsius-fokkal növekszik az évi átlaghőmérséklet 2060-ig (illetve 2090-re az 1,6-4,3 fokos tartományban lesz), ami a különféle régiókat eltérően sújtja.

Az ország északi részén elhelyezkedő három tartomány, Limpopo, Mpumalanga és Gauteng területén „a hőmérsékletnek és a forró napok számának emelkedése következtében enyhén növekedhet a malária előfordulása”.

Általánosságban a klímaváltozás a gyermekeket sebezhetőbbé teszi az olyan betegségekkel szemben, mint a kolera vagy a dizentéria, növeli körükben a légzőszervi betegségek arányát, továbbá élelmiszerhiányt okozhat, a sűrűbben előforduló áradások pedig kárt tehetnek az infrastruktúrában, az utakban, az iskolákban.

A családok – főként az anyák – azon törekvése, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, azt eredményezi, hogy többet lesznek távol az otthonaiktól, emiatt a kislányokra marad a háztartási feladatok jó része.

A világszervezet mindennek alapján felhívta a kormány figyelmét, hogy programjaival elsősorban a gyerekeket segítse.

Címkék: kutatás, malária, UNICEF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket