Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itthon maradnak a kezdő orvosok

Itthon maradnak a kezdő orvosok

Több évtizede nem volt példa olyan mértékű struktúraváltásra, mint ami most körvonalazódni látszik az egészségügyben. Tavaly sor került bérrendezésre, elkezdődött az intézmények állami átvétele, de a kezdő szakorvosoknak is – az ösztöndíjprogramoknak köszönhetően – kedvezőbbé vált az itthoni helyzete – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az irány jó, ám kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan működnek majd az új stratégiák.

A közalkalmazottak kényszernyugdíjazása kapcsán ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Papp Magor, mivel szerinte a mintegy ezerötszáz érintett orvos távozása a rendszer működésképtelenségét idézheti elő. „Több olyan intézmény van, amely – ha valóban távozik ezerötszáz orvos – nem fogja tudni elvégezni a feladatait. Gyakorlatilag már olyan kevés szakember van a rendszerben, hogy nem bírja el azon nyugdíjaskorú kollégák kivonását, akik még szakmailag és szellemileg frissek” – vélekedett az elnök. Azonban a határozat végrehajtása nem pusztán a humánerőforrás területén okozna gondot, hanem szakmai szempontból is komoly problémákat idézne elő. Papp Magor szerint az érintett kollégák harminc-negyven év tapasztalattal a hátuk mögött dolgoznak, így az ő jelenlétük nemcsak a betegeknek, hanem a fiatal, kezdő szakembereknek is nagyon fontos. Hozzátette, sok esetben ez a korosztály oktat vagy kellene, hogy oktasson a szakképzésben.

Papp Magor a kezdő szakorvosokat is érintő ügyeleti rendszer új szabályozásával kapcsolatban azt mondta, a betegek és a fiatal kollégák szempontjából is kifejezetten előnyös az új egészségügyi jogszabály idevonatkozó passzusa. „A jogszabály több évtizedes hiányt pótol azzal, hogy világosan meghatározza, mi egy adott ügyeletben a szakorvos és a rezidens feladata, kit milyen felelősség terhel. Végre meghatározták azt is, hogy mikor ügyelhetnek a kezdő kollégák egyedül.

Az egészségügyben elkezdődött struktúraváltás kapcsán kifejtette, nyilván sokféle logika mentén lehetett volna elindulni, ám a legfontosabb, hogy végre van egy szakmai vezérfonal, ami alapján halad az átalakítás. Megjegyezte azt is, hogy természetesen vannak még kényes kérdések, ilyen például a hálapénz, illetve a várólisták megkerülhetősége, ezeket a közeljövőben újra társadalmi vitára kellene bocsátani.

Címkék: kezdő orvosok, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket