Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Február 26. 17:38, kedd | Belföld
Forrás: mti

Idén is fel lehet ajánlani az szja 1 százalékát a tehetségek támogatására

Idén is fel lehet ajánlani az szja 1 százalékát a tehetségek támogatására

Idén is fel lehet ajánlani az szja 1 százalékát a Nemzeti Tehetség Programra (NTP), a kormány pedig - a korábbi évekhez hasonlóan - az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészíti majd ki az idei keretet

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Illés Boglárka felidézte, tíz éve indult el az NTP, amely nemcsak a tehetségek kibontakozását támogatja, hanem segít a szülőknek és a pedagógusoknak is felismerni a tehetséges fiatalokat. A program indulásakor, 2009-ben 500 millió forintot fordítottak erre a célra, ez összeg mostanra hárommilliárd forintra nőtt, és míg kezdetben évente mintegy 15 ezer fiatalt segítettek, most már 350 ezret tudnak támogatni - ismertette a helyettes államtitkár.

Illés Boglárka úgy fogalmazott, a fiatal tehetségek egyszerre szolgálják a jelent és a jövőt, elkötelezettségükkel és szorgalmukkal mindenkinek példát mutatnak, támogatásukkal pedig a nemzet jövőjét alapozzák meg.

Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke kiemelte, az elmúlt években 350 ezren ajánlották fel az adójukat a programra, így ebből is látszik, hogy a tehetségek segítése közös nemzeti ügy, amely állami és civil összefogással valósul meg.

Kitért arra is, hogy nagyon fontosnak tartják a személyre szabott figyelmet, ezért képzéseket tartanak a szülőknek és a pedagógusoknak is, valamint tutor programot indítottak, amelyen keresztül egy évre mentort kapnak maguk mellé a fiatal tehetségek.

A Nemzeti Tehetség Programot az Országgyűlés 2008-ban fogadta el. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg. A támogatásra Magyarországról és külhoni magyarlakta területekről is pályázhatnak tehetséges fiatalok, valamint tehetséggondozó emberek, szervezetek és közösségek.

A személyi jövedelemadó 1 százalékát a 1823-as technikai számon lehet felajánlani, tavaly így több mint 1,4 milliárd forint gyűlt össze.

A program fővédnökei Zsédenyi Adrienn énekesnő, Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Onodi Henrietta kutató, egykori NTP ösztöndíjas.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket