Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Június 01. 07:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hősök napja - Áder: annak nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét

Hősök napja - Áder: annak nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét

Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét...

hangoztatta Áder János köztársasági elnök az első világháborúban elesett váci hősök emlékművének újraavatási ünnepségén vasárnap, a magyar hősök emléknapján.

"Ha felejtünk és nem törődünk a múlttal, önmagunk ellen vétkezünk", de ahol az emberek összefognak, és az emlékeket féltőn megóvják, ott az élet győz a felejtés felett - mondta az államfő.

A nagy háborúban minden korábbinál érzéketlenebb hatalmak küldték csatába emberek millióit, ezért "nekünk, akik ma emlékezünk, minden egyes kioltott életet meg kell gyászolnunk" - emelte ki Áder János. Hozzátette: összeszámolni és egyesével számon tartani - több mint száz évvel a háború kitörése után az utódoknak mind a két munkát el kell végezniük.

Felidézte, hogy az első világháború négy esztendeje alatt több százezer magyar férfit hiába várt haza a családja. Ez a háború más volt, mint bármely korábbi: a totális mozgósítás mindenkit elért, a Magyar Királyság területéről behívott katonák fele meghalt, megsebesült vagy fogságba esett - közölte.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a 20. századi technológiát felvonultató harc már nem a régi katonai erények vagy a vitézi szabályok szerint zajlott, a géppuskák, harci gázok, lángszórók és aknagránátok korában a túlélés gyakran csak a szerencsén múlt. Ezért a történelem első, gépezetként működő, tömegeket mozgató háborújában a hősiesség és a bátorság új értelmet nyert - mutatott rá.

Kiemelte: "a hősök áldozatok voltak, és az áldozatokból lettek a legnagyobb hősök". A magyar katonákat feláldozták egy az országnak semmit sem ígérő, világméretű összecsapásban, de ők a végletekig kitartottak. Hűségükkel, átélt szenvedéseikkel – egy felfoghatatlan, célt tévesztett háborúban is helyt állva – a haza hőseivé váltak.

Áder János leszögezte: fel kell idézni az egyes ember sorsát, és tudatosítani a nemzet veszteségének mértékét. Vácon az emberek sosem felejtettek, a váciak tudták, hogy bármilyen kíméletlen a háború és bármennyi az iszonyat, a veszteség mégsem arctalan tömeg, hanem egy ismerős, kedves arc az utcából, a szomszédból, a családi almanachból - mondta.

A köztársasági elnök szerint a váciak azt is tudták, hogy sírok híján szükség van egy helyre, ahol a város mind a 600 hősi halottjára emlékezhet, és a hazatértekért is hálát adhat. Az emlékezés kövei, a szoborcsoport alakjai az életnek üzenik, hogy ha felejtünk, és nem törődünk a múlttal, önmagunk ellen vétkezünk - hangsúlyozta. Hozzátette: vétkezett a kor, amely elbontatta a váci emlékművet.

De ahol az emberek összefognak, és az emlékeket féltőn megóvják, követ kőhöz tesznek, ott az élet győz a felejtés felett - zárta szavait Áder János.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte: 1917-ben a magyar törvényhozás jogszabályt alkotott, hogy a világháború áldozatainak emlékművet kell emelni a magyar településeken, és Vácon 1933-ban közadakozásból állítottak emlékművet, amelyet a történelem több évtizedre eltüntetett a főtérről.

Úgy látja, az emlékműnek a győzelemről kell szólnia, hiszen "a katonák, a váci fiúk, akik innen mentek csatába megvédeni ezeréves határainkat, a győzni akarás vágyával indultak el szeretett városukból". Nem haltak meg, akiknek nevét az utókor emlékezete aranybetűvel kőbe vési - mondta. Hozzáfűzte: az emlékmű visszaállítása a város főterére a győzelemről szól az ármánykodás, a bürokrácia felett, azt mutatja, hogy győzött a hagyománytisztelet, a kegyelet és a keresztényi szeretet.

Vácon az eredeti, több mint száztonnás emlékművet 1933-ban emelték a Városháza főbejáratával szemben, majd az ötvenes években eltávolították és darabjait külön állították fel a településen. Hosszas egyeztetés után a szoborcsoport a főtér északi oldalára, a Bécsi kapu közelébe került, e hely mintegy hatvan méterre van az emlékmű eredeti helyszínétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket