Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Május 03. 08:01, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Balogh Zoltán

Hollóházi trófeákat kapnak a Giro magyarországi szakaszgyőztesei

Hollóházi trófeákat kapnak a Giro magyarországi szakaszgyőztesei

Hollóházi porcelánból készült trófeákkal díjazzák a pénteken Budapestről rajtoló Giro d\'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának nyertesét.

A díjak hétfői budapesti bemutatóján Hárshegyi Zsuzsanna marketing-menedzser kiemelte, megtisztelő volt a felkérés az idén 245 esztendős Hollóházi Porcelánmanufaktúrának a "világhírű kerékpárverseny számára elkészíteni a szakaszgyőzteseknek járó trófeákat".

"A nagy múlttal rendelkező, méltán tradicionális hungarikum hollóházi porcelán által a magyar kulturális örökség értékei még inkább részévé válhatnak ilyen és ehhez hasonló jeles sporteseményeknek" - fogalmazott. Leszögezte, egész Magyarország számára rendkívül fontos esemény a Giro.

Felidézte, a manufaktúra történetében nem ez az első alkalom, hogy világversenyek győzteseinek készítenek díjat, hasonló trófeát vehetett át például az 1989-es Forma 1-es Magyar Nagydíj győzteseként Nigel Mansell.

A Giro szakaszgyőzteseinek díja tradicionális formájú serlegváza - ismertette Hárshegyi Zsuzsanna. Mindhármat rendkívüli gondossággal, teljes egészében kézzel készítették a porcelánkészítő mesterek. A virágminták és a 21 karátos arany festés szintén kézzel készültek a Hollóházi Porcelánmanufaktúrában. A váza kézzel festett tulipános díszítései a hollóházi porcelán jellegzetes, hagyományos motívumai. A trófeák mindegyike 30 centiméter magas, valamivel több mint egy kilogramm súlyú, értékük több százezer forint.



"Nagyrabecsült ajándék lesz ez a porcelán díj a szakaszgyőztesnek" - emelte ki Szita Károly, a harmadik - és egyben utolsó magyarországi - szakasz rajtjának otthont adó Kaposvár polgármestere. Hangsúlyozta, a város elkötelezett kerékpárbarát, nemcsak infrastruktúra kiépítése és a kerékpározás támogatása miatt, hanem versenyrendezést is vállalnak, tavaly például a Tour de Hongrie nyitóetapjának befutóját rendezték ott.

A városvezető kiemelte, az olasz körversenyt 800 millióan nézik a televízióban világszerte, így "jól felfogott érdekük" volt, hogy Kaposvár is részese legyen a Girónak. Ráadásul - mint emlékeztetett - a kaposvári székhelyű Kométa, "Magyarország és Közép-Európa egyik legjelentősebb húsüzemének" ügyvezető igazgatója, az olasz Giacomo Pedranzini a magyar kerékpársport elkötelezett támogatója.

A Giro pénteki nyitóetapján Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd szombaton a fővárosban lesz egy időfutam, végül pedig Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő 200 kilométert vasárnap. Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket