Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Március 07. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fényszennyezés-csökkentő közvilágítási projekt Somogyban

Fényszennyezés-csökkentő közvilágítási projekt Somogyban

A közvilágítás fényszennyezésének csökkentését szolgáló fejlesztést hajtott végre a Somogy megyei Bárdudvarnokon az ELTE és az E.ON - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. az MTI-t.

A településen az E.ON munkatársai melegfehér fényű lámpákra cserélték a település közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyánszínben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve a fényszennyezést.

A kivitelezésnél a közeli Zselici Csillagparkra is gondolva közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek. Ezzel javul az égbolt láthatósága, és a környékbeli falvakból is szebb látványt nyújt az éjszakai csillagos ég.

Közleményükben kiemelték: egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet. Ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt, európai uniós támogatással. A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat. A rendszer kialakítására Bárdudvarnokon mintegy 60 millió forintot fordítottak.

Az együttműködés során Magyarországon először telepítettek olyan új rendszert, amelynek elsődleges célja a káros fények csökkentése volt, a korszerű világítás ugyanakkor jelentős energia-megtakarítást is eredményez. A 22 és 4 óra közötti időszakban a felhasznált energia mennyisége csaknem a felére csökken a korábbihoz képest. A fogyasztás kis mértékben még csúcsidőben is csökken, azzal együtt, hogy több, korábban rosszul megvilágított terület is jól megvilágítottá vált - jegyezték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket