Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Március 01. 13:33, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Extrém hideg és hó után jön az ónos eső

Extrém hideg és hó után jön az ónos eső

Több helyen havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést a következő napokban - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki veszélyjelzésében azt írta: délutántól, estétől délnyugaton, délen újabb havazás kezdődik, éjfélig akár 9 centiméternyi porhó hullhat. Az 5 centiméter feletti hómennyiség Baranyában és Somogy megye déli felében valószínű.

Csütörtökön a megélénkülő, Sopron környékén megerősödő délkeleti szél okozhat a Dunántúl északnyugati részén helyenként kisebb hóátfúvást. Estétől viszont mérséklődik a légmozgás.

Pénteken tovább folytatódik a havazás. Nagy területen eshet 5 centiméter feletti hómennyiség. A legtöbb hó délnyugaton és az Alföld déli részén várható, ezeken a részeken további 8-12 centiméter hóréteg alakulhat ki.

Kiemelték továbbá, hogy pénteken estefelé a délkeleti és déli tájakon (legfőképp Csongrád és Békés megyében) ónos esőre, fagyott esőre is számítani kell.

A Magyar Közút közleményében azt írta: az előrejelzések szerint péntektől országszerte változó intenzitású és halmazállapotú csapadék, pénteken és vasárnap ónos eső is várható a déli határ mentén. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat: a következő napokban is fokozott óvatossággal közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak - emelték ki.

A társaság mind a 93 mérnökségén továbbra is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat a szakemberek. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon, a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutakon végzik el a szakemberek - fejtette ki a közútkezelő, amely külön felhívta a figyelmet: ónos esőben nehezebb a síkosságmentesítés, mivel a csapadék lemoshatja a burkolatra kiszórt sót.

A közútkezelő autósoktól azt kéri, utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. A társaság megyei diszpécsereinek és az Útinform munkatársainak minden telefonos elérhetősége megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, mindennap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról - áll a közleményben.

Címkék: ónos eső, fagy, hideg, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket