Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Október 18. 07:22, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra

Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra

Klímavédelmi és fenntarthatósági pályázatokat hirdetett meg egyetemi hallgatók számára a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Csepreghy Nándor, a szervezet igazgatója csütörtökön Budapesten szándéknyilatkozatot írt alá a támogatásról Horváth Zitával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával.

Az igazgató közölte, hogy a 153 millió forintos keretösszegből kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat támogatnak. A Budapesti és Műszaki Egyetem környezetvédelmi, fenntarthatósági témával foglalkozó hallgatói már pályázhatnak, és tavasztól részesülhetnek ösztöndíjban. A gyakornoki programban részt vevőket pedig klímavédelemhez, fenntarthatósághoz kapcsolódó vállalkozások fogadják, költségeiket az alapítvány állja.

A program harmadik és negyedik pillérében nappali képzésből már kikerült, de a tutoriális pályán maradt, bel- és külföldi kutatói ösztöndíjakra jelentkező szakértők pályázatait várják.

Csepreghy Nándor szerint a klímaváltozás lehetséges hatásairól sokan beszélnek, de kevesen cselekszenek, noha mindenkinek lenne feladata. Az igazgató úgy véli, hogy Magyarországnak tudományos alapossággal készült megoldásokat kell adnia a környezeti kihívásokra válaszul.

Horváth Zita helyettes államtitkár már rövid távon is kiemelkedő tudományos eredményekre számít. A program jelentősége túlmutat önmagán, hiszen a klímavédelmi problémák megoldásához, és a fiatal magyar szakemberek pályakezdéséhez egyaránt hozzájárul - tette hozzá.

A programhoz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Soproni Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozott.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre 4 éve a Magyarországról kivándorolt Balázs Miklós adományból. A 2013-ban elhunyt elektromérnök úgy rendelkezett, hogy az államfő fordítsa a felajánlott összeget a magyarok javára - olvasható az alapítvány honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket