Zemplén infó
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2020. Február 10. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egy 18 éves fiatal gyújthatta fel héderfáji haranglábat

Egy 18 éves fiatal gyújthatta fel héderfáji haranglábat

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a Maros megyei Héderfája református haranglábának a felgyújtásával - közölte vasárnap honlapján a maros megyei rendőrkapitányság.

A héderfáji fiatalt szombaton őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. A gyanúsítottat gyújtogatás útján elkövetett rongálás bűntette miatt vizsgálják. A tűzoltóság 50 ezer euróra becsülte a keletkezett kárt.

Nagy Csaba héderfáji református lelkész az MTI-nek elmondta: a község polgármesterétől értesült a gyanúsított őrizetbe vételéről. Hozzátette: a 18 éves fiú egy dicsőszentmártoni szakiskola diákja, magyar nemzetiségű és egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan az édesapja származik. A lelkész úgy tudja, hogy a fiatalember beismerte tettét. Az indítéka nem ismert, de a lelkész szerint a fiú gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, és az utóbbi időben előszeretettel játszott tüzes videojátékokat.

Nagy Csaba elmondta: a fiú őrizetbe vétele remélhetőleg lecsillapítja a faluközösséget, amely hetek óta retteg a tűztől. Héderfáján ugyanis november óta sikeres vagy sikertelen gyújtogatások egész sora történt. Ezen a héten a harangláb mellett a református egyház gondnokának a fóliasátra és a gyanúsított családjának a csűrje esett a lángok martalékául. A lelkész hozzátette: korábban egy műanyag ökovécé égett le a faluban, és kétszer próbálták felgyújtani a haranglábat, akkor sikertelenül.

A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláson 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök