Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Június 25. 17:32, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Devizahitelek - A Képviselői Irodaházhoz vonultak a tüntetők

Devizahitelek - A Képviselői Irodaházhoz vonultak a tüntetők

A Képviselői Irodaházhoz vonult kedd délután az a mintegy 150 emberből álló csoport, amely korábban a Kúria előtt több száz demonstráló közül vált ki - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A menet eredetileg a Kúria Markó utcai épülete elől indult, ahol a Kúria felülvizsgálati eljárásban tárgyalta egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét, majd az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához ért, és a Bajcsy-Zsilinszky úton át jutott vissza a Markó utcába.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a Kúria épülete előtt bejelentett demonstrációt tartottak, ennek megfelelően indult el a tömeg egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, ők más irányba indultak el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és szabálysértési feljelentést tesz ellene a rendőrség
A Kúria előtt másodszor összegyűlt tömeg "elkúrtátok!" felkiáltással az ellen tiltakozott, hogy a legfelsőbb bírósági fórum július 4-re halasztotta a döntését a devizahiteles ügyében.
A tömeget vezető autóról kihangosítón keresztül elhangzott Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című verse, majd Balog István, a tüntetőket vezető, a devizahitelesek megsegítéséért az interneten alakult Koppány Csoport alelnöke szólalt fel. Azt mondta: a demonstrálók törvénytisztelők, de szavai szerint nem tudják tisztelni a törvényt akkor, ha Magyarország legfelsőbb bírósága három-négy év után sem képes ítéletet hozni egy több százezer embert érintő ügyben.
Hangsúlyozta: megvédik otthonaikat, a jövőjüket és gyermekeiket, végül azt ígérte a Kúria képviselőjének, hogy egyszer "egy tisztességes magyar bíróság" fog dönteni az ügyben és "ennek kemény börtön lesz a vége".
A Képviselői Irodaház melletti parkba a devizahitelezés gyakorlata ellen meghirdetett demonstráció társszervezője, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője, Tatár József arról tájékoztatta a jelenlévőket, mintegy ötven embert, hogy a demonstráció este 9 óráig van bejelentve a területen. Arra szólított fel mindenkit, hogy erre az időre táborozzanak le, illetve arra kérte a demonstrálókat, hogy utána vonuljanak át a Vértanúk terére, ahol július 5-ig folytathatják a demonstrációt, ugyanis - mondta - addig az időpontig szól a területfoglalási engedély.

MTI Fotó: Kovács Attila

Elmondta, hogy a demonstráció folyamán egyik aktivistájukat előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra. Jogi segítséget nyújtanak neki - tette hozzá Tatár József.
Korábban Kovács Viktória, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: egy embert előállított a rendőrség egy devizahiteles ügyének bírósági tárgyalását követő demonstrációról. Tájékoztatása szerint a férfi kivált a vonulók közül, és festékkel két pénzintézet külső üvegét is lefújta az Oktogonnál. A 47 éves nyíregyházi férfit rongálás miatt előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél