Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 15. 08:43, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csaknem 100 ezer tonna magyar dinnye kerület a belföldi piacokra idén

Csaknem 100 ezer tonna magyar dinnye kerület a belföldi piacokra idén

A Magyarországon termő 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye 60 százaléka kerülhet a belföldi piacokra - közölte a Syngenta szerdán az MTI-vel.

A növényvédőszer- és vetőmaggyártó jó minőségű termést vár az idén, a korai vetésű dinnyék már el is jutottak a boltokba.

Az áruházláncok a tíz kilogramm alatti dinnyéket keresik, a nehezebbeket rendszerint a hagyományos értékesítési piacok árulják - tették hozzá.

A közlemény szerint idén a hűvös tavasz miatt az ültetéseket későbbre kellett ütemezni, ami a betakarítások idejét is módosítja. Hosszabb távon javítaná az értékesítést, ha a betakarítást ki lehetne nyújtani akár szeptemberig - hangsúlyozták egy szakértői véleményre hivatkozva.

Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik. A termesztés színvonala magas, de a román, bolgár, szerb versenytársak termesztéstechnológiája is sokat fejlődött az utóbbi években. A belföldi termelők legnagyobb konkurenciája Olaszország és Görögország, ahol a kedvezőbb éghajlat miatt hosszabb a szezon - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket