Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 07. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Az Enviroinvest Zrt. hazai és európai uniós támogatással új fágterápiás készítményt fejlesztett ki, amely hatásos védelmet nyújt az almafélék tűzelhalásos betegsége ellen – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

Az Erwiphage fantázianéven forgalmazott készítmény világújdonság abból a szempontból, hogy ez az Erwinia (E.) amylovora, a tűzelhalást okozó baktérium ellen elsőként létrehozott fágterápiás növényvédő szer, illetve a jelenleg az egyetlen engedéllyel rendelkező olyan tűzelhalás-ellenes készítmény, amellyel a szóban forgó kórokozó baktérium hatásosan elpusztítható – tartalmazza a közlemény.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. 2006-ban kezdte meg a bakteriofág-terápiás készítmény fejlesztését az almafélék tűzelhalásos betegségét okozó E. amylovora ellen.

Az Enviroinvest Zrt. készítménye már a szabadföldi kísérletben bizonyította hatásosságát, és így kapott április 1-jétől ideiglenes (vagyis 120 napos) forgalomba hozatali engedélyt, ez a világon a második forgalomba került fágterápiás növényvédelmi készítmény – áll a közleményben.

Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a cég múlt évi árbevétele mintegy 700 millió forintot tett ki. Ez az idén várhatóan mintegy 150 millió forinttal nő majd, miután rövidesen átadják a társaság új fejlesztési központját a baranyai megyeszékhelyen.

Az új biotechnológiai centrum egy 460 millió forintos fejlesztés eredménye. A beruházást 60 százalékos uniós támogatással valósította meg a cég.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél