Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Augusztus 04. 15:51, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Balatonberény jogalkotást kezdeményez a madárriasztó hangágyúk ügyében

Balatonberény jogalkotást kezdeményez a madárriasztó hangágyúk ügyében

Felterjesztési jogával élve a kormányhoz fordul a balatonberényi képviselő-testület, kérve a madárriasztó hangágyúk használatának szabályozását - közölte Horváth László (független) polgármester pénteken az MTI-vel.

Mint arról az MTI beszámolt, idén a szokásosnál előbb érik a szőlő, így a gazdák a balatoni turisztikai csúcsszezon közepén megkezdték már a hangágyúk használatát, hogy megvédjék munkájuk gyümölcsét a seregélyektől. Balatonberény - ahol a külterületi szőlők közvetlenül szomszédosak az üdülő- illetve a lakóövezettel - a Somogy Megyei Kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést egy hete, arra is hivatkozva, hogy a kora reggeltől estig, 10-12 másodpercenként durrogó hangágyúk elviselhetetlen zaja miatt sok vendég távozott a településről.

Horváth László az MTI-nek pénteken azt nyilatkozta, hogy a kormányhivatal még nem intézkedett, de a település tíz helyszínen zajszintmérést végeztetett. A hangágyúk zaja hét helyszínen meghaladta a megengedett értéket. Csütörtökön összehívták a térség szőlősgazdáit, a hegyközség elnökét és a hegybírót, hogy az esetleges bírságolások helyett kompromisszumra jussanak. Megállapodásuk értelmében szakértő fog segíteni a gazdák hangágyúinak beállításában, és a lövések sűrűségét is legalább felére csökkentik - ismertette.

A polgármester hangsúlyozta, azért fordulnak a kormányhoz, mert olyan jogszabályokat tartanak szükségesnek, amelyek engedélyhez kötik és megfelelően szabályozzák a madárriasztó hangágyúk használatát. Elmondta, hogy a balatonberényi önkormányzathoz még a szemközti parton lévő Vonyarcvashegyről is érkeznek panaszok. A híres szőlő- és bortermelő vidéknek is számító üdülőrégió több részén, egyebek közt Balatonboglár és Balatonlelle térségében is gond a hangágyúzás, amely a legolcsóbb és leghatékonyabb módszernek számít a seregélyek ellen, bár akad már többféle védekezési más lehetőség is - tette hozzá.

Augusztus elsejétől a vadászok is riaszthatják puskalövésekkel a madarakat. A balatonberényi képviselő-testület kezdeményezi ennek a jogszabálynak a módosítását is úgy, hogy ne a naptárhoz, hanem a szőlő éréséhez igazítsák a vadászok bevetésének lehetőségét - közölte Horváth László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket