Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Július 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI - fotó: MTI

Az MSZP szerint károkat okoz a vasárnapi zárva tartás

Az MSZP szerint károkat okoz a vasárnapi zárva tartás

Az MSZP szerint mára nyilvánvalóvá vált, hogy gazdaságilag, társadalmilag és a munkaerőpiac szempontjából is káros a vasárnapi zárva tartás, a bevezetése óta több ezer kereskedelmi alkalmazott veszítette el az állását.

Lukács Zoltán MSZP alelnök szombaton Keszthelyen, a párt zalai szervezetének hagyományos juniálisán tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a kereskedelmi szövetség adatai szerint a zárva tartás miatt eddig több mint 3000 ember veszítette el az állását a kereskedelemben dolgozók közül. A törvény életbe lépését követő egy hónapban már 378 ezer órával többet kellett dolgozniuk az ebben az ágazatban foglalkoztatottaknak a megnövekedett hétköznapi és szombati nyitvatartási idők miatt.

Az MSZP fenntartja a kezdeményezését, hogy népszavazás döntsön a zárva tartás kérdéséről - tette hozzá a párt alelnöke. A szocialista párt azt várja, hogy a Nemzeti Választási Irodánál fekvő beadványuk kapcsán "nem sumákolnának" tovább, és befogadják a kezdeményezést. A választók 73 százaléka utasítja el a vasárnapi zárva tartást, még a kormánypárti szavazók között is 60 százalék fölött van azoknak az aránya, akik rossz intézkedésnek tartják ezt - mondta Lukács Zoltán.

Az MSZP alelnöke a párt nemzeti béremelési programjáról is beszélt, amelyet azért tartanak fontosnak, mert "nagyon sok társadalmi és szociális probléma alapja az, hogy a bérek elmaradnak az európai átlagtól". Az EU átlagában körülbelül a GDP teljes összegének 63-68 százalékot fordítják bérekre, míg Magyarországon alig több mint 50 százalékot. Ha a magyar munkavállalók is annyit kapnának, mint a nyugat-európaiak, akkor 3500 milliárd forinttal több bér kerülne az emberekhez, ezzel nőne a fogyasztás és vele együtt a gazdaság.

Lukács Zoltán felidézte, hogy a szocialisták azt javasolták: a közszférában már most legyen 50 százalékos béremelés, amit egyébként a szocialista kormányzás idején egyszer már megtettek. Elvárásuk, hogy a minimálbér nettó 100 ezer forintra nőjön - a szakképzettek esetében 125 ezer forintra, s hogy különböző intézkedésekkel a versenyszférában is emelkedjen a bér.

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy felmérésük szerint a bérből élők több mint 80 százaléka "dolgozói szegénységben" szenved, azaz nem tud félrerakni a gyerekek beiskolázására vagy akár nyaralásra. Szerinte "nem érti a Fidesz az emberek szavát", amikor nemzeti konzultációt hirdet, mert nem a menekültkérdésben kell kikérni az emberek véleményét, hanem abban, hogy például szükség van-e boltbezárásokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket