Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornának csütörtökön késő délután Dunabogdányból nyilatkozva.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a védművek bírják a terhelést.

Ismertetése szerint a Dunán, a Szigetközben elkezdődött a tetőzés, Komáromnál péntek reggelre, Esztergomnál pedig péntek délutánra várják a tetőzést, az mintegy fél méterrel marad alul - becslések szerint - a 2013-as szinttől. Budapesten szombaton a délutáni órákban valószínű a tetőzés - fűzte hozzá.

A szóvivő kitért arra, hogy a Lajtán is a tetőzéshez közelít a vízállás. A folyónál azért van rendkívüli készültség, mert nyitottak egy szükségtározót - tette hozzá. A tározó jól működik, a vízügyes szakemberek "jó pillanatban találták el, hogy azt mikor nyissák meg, és sikerült az árvíz csúcsát megskalpolni" - fogalmazott.

Dunabogdányban katonák és tűzoltók segítségével a 11-es út mentén erősítik a töltést - mondta Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a településen a házak között is "egy nagyon különleges védekezést kell megvalósítaniuk közösen a szakembereknek". A kertekbe betört már a víz, a területen homokzsákokkal védekeznek. Úgynevezett ellennyomó medencék kialakításával is védik az utat és a házakat. A munka szervezetten zajlik - mondta.

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a következő öt-hat napban nem valószínű a Duna vízgyűjtőjén csapadék, így egy újabb árvízcsúccsal nem kell számolni. Az apadás viszont lassú lesz - jegyezte meg.

A vízügyi szakemberek a tetőzést követően továbbra is 24 órás szolgálatban figyelik a töltéseket a Szigetközben, ahol szerda éjszaka is sokfelé fedeztek fel csurgásokat, fakadó vizeket. Ahol szükséges volt, homokzsákokkal és fóliával erősítették meg a töltést - mondta. A szakemberek a Dunakanyarban a tetőzést követően azt figyelik majd, hogy az ideiglenes védművek is jó állapotban maradjanak - tette hozzá.

Címkék: árvíz, duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél