Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Május 30. 19:03, szerda | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

A Holdat és a Marsot célzó missziókat készítenek elő

A Holdat és a Marsot célzó missziókat készítenek elő

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) következő hónapban útnak induló új legénysége egy sor olyan kísérletet végez majd el munkája során, amelyek közül több a Holdra és a Marsra vezető jövőbeli hosszú távú missziókat készíti elő.

Alexander Gerst német asztronauta szerint, aki már második missziójára indul a Nemzetközi Űrállomásra, hat hónap alatt mintegy 300 kísérletet fognak végezni. A kísérletek legalább fele nem új, hanem korábbiak folytatásai.

A Horizontok névre keresztelt misszió során először viszik fel az űrbe az újonnan kifejlesztett, valós idejű 3D-s mikroszkópot, amely a Flumias nevet viseli. Az eszköz elfér egy cipősdobozban, segítségével megfigyelhetők dinamikus sejtfolyamatok, például az emberi immunsejtek fejlődése a fedélzeten.

A projekt, amely a stressz immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálja, a kutatók reményei szerint hasznos lesz a népesség egészére nézve is, de legfőképpen a Marsra induló asztronauták számára.

Más fiziológiai vizsgálatokkal a tüdő egészségét kutatják a Föld felszínén és az űrben.

Gerst egy Cimon nevű robotot is magával visz, amelyet szóbeli parancsok követésére programoztak. Cimon feladata, hogy segítsen a karbantartásban és a javítási munkákban, dokumentálja a kísérleteket, egyben "beszélgető- és sportpartner" is legyen.

Címkék: Hold, mars

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.