Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. December 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

A hétvégén némileg melegebb idő várható, de ónos eső is jöhet

A hétvégén némileg melegebb idő várható, de ónos eső is jöhet

A hétvégén némileg melegebb lesz az időjárás, több helyen 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Pénteken helyenként még előfordulhat ónos eső, a hétvége további részében száraz, többször napsütéses idő várható

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Éjszaka a Dunától keletre még marad a borult, ködös idő, de a Dunántúlon már nagyobb területen csökken a felhőzet, igaz kisebb (zúzmarás) ködfoltok ott is képződhetnek. Pénteken napközben a középső és dél-alföldi területeken is kitisztul lassan az idő, akár hosszabb időre is kisüthet a nap, de az északkeleti területeken még borult maradhat az ég. Az ország legnagyobb részén nem lesz csapadék, de hajnalban és délelőtt nagyjából a Miskolc-Debrecen vonaltól keletre előfordulhat kisebb mennyiségű ónos eső, ónos szitálás, fagyott eső. Elsősorban az ország középső harmadán élénkülhet meg a légmozgás, a főváros tágabb környezetében erős széllökések is. A legalacsonyabb hőmérséklet az ország legnagyobb részén mínusz 6 és mínusz 2 fok között alakul. Napközben általában 5-10 fokig melegszik a levegő, de a Dunántúlon helyenként ennél is melegebb lehet. Ugyanakkor az északkeleti tartósan borult területeken még délutánra is csak mínusz 1 és plusz 4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A gyenge ónos eső veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére péntekre elsőfokú figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat.

Szombaton és vasárnap nem várható csapadék és több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Szombaton viszont északkeleten és esetleg a délnyugati határ közelében is tartósan borult, párás maradhat az idő. Szombaton általában mérsékelt marad a légmozgás, csupán a főváros környékén élénkül meg a szél, de vasárnap nagy területen megerősödik a szél.

Szombaton a minimumhőmérséklet mínusz 5 és plusz 2 fok, a maximumhőmérséklet plusz 2-9 fok között alakul. Vasárnap a leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok közötti értékekre lehet számítani, napközben általában 5-10, de északkeleten csupán 2-5 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket