Zemplén infó
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Augusztus 21. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A búza miatt nem emelkedhet a kenyér ára

A búza miatt nem emelkedhet a kenyér ára

Budapesten a Szent István-napi kenyér megszentelésével kezdődött a Magyar Pékszövetség rendezvénye.

Az élelmiszer-biztonságért is felelős államtitkár szerint a bőséges, jó minőségű idei termés után a búza önmagában nem okozhat áremelkedést a pékáruknál.

 

A megáldott és felszeletelt Szent István napi kenyér ízére sokan kíváncsiak voltak. A Magyar Pékszövetség receptje alapján készült, hagyományos és burgonyás kovászból készült kenyér egyes boltokban is kapható. Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: „ez egy rendkívül munkaigényes termék, tehát teljesen más kategóriájú, mint egy sima fehér kenyér”.

Az idei 40 millió tonnás termés 70 százaléka étkezési búza. Kardeván Endre helyettes államtitkár kijelentette: a gabonaárak és a termés miatt nem fog emelkedni a kenyér ára. Hozzátette: azt nehéz megjósolni, hogy az olaj vagy üzemanyagok vagy egyéb dolgok miatt esetleg lesz-e áremelés.

Bár a kormány több rendelettel is segítette a hazai kistermelők piacra jutását, a Magyar Ízek Sétányának kiállítói az alacsony felvásárlási árakra panaszkodtak. A kormány két újabb jogszabályt készít elő. Ősszel léphet hatályba a Magyar Termék Rendelet, amely szerint egy árut csak akkor lehet magyarként értékesíteni, ha minden alapanyagát Magyarországon állították elő. A hungaricum-törvény pedig a prémium kategóriás élelmiszerek forgalmazását szabályozza majd. (pr)

hírTV

Címkék: kenyér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket